دیوار بزرگ چین
دیوار چین در پکن بدون شک یکی از شناخته شدهترین جاذبههای این کشور در سراسر جهان است.
دیوار امروزی، توسط سلسله مینگ ساخته شده و افسانههای گوناگونی پیرامون آن وجود دارد. دیوار بزرگ چین، یک سد دفاعی به طول ۲۱,۱۹۶ کیلومتر در شمال چین است که از غرب به شرق امتداد مییابد. این دیوار از ۱۱ استان و دو منطقه خودمختار عبور میکند. ساخت و ساز دیوار بزرگ چین در سلسله «چین» (۲۲۱-۲۰۶ قبل از میلاد) تحت فرمان اولین امپراطور «شی هوانگتی» آغاز شده و صدها سال طی سلسلههای مختلف ادامه پیدا کرد. دیواری که امروزه شاهدش هستید در سلسله «مینگ» تکمیل شد که برجهای مراقبت شاخصش را به آن اضافه کرده و طول و عرض دیوار را نیز گسترش داد. این دیوار که اکنون یکی از جاذبههای مهم ملی چین به شمار میرود با روی کار آمدن سلسله «چینگ» به دست فراموشی سپرده شد. در دوران حکومت چینگ، مرزهای چین از سمت شمال گسترش یافته و دیوار تقریباً بیاستفاده ماند. بازسازی و ترمیم جدی دیوار در دهه ۱۹۸۰ آغاز شده و از سال ۱۹۸۷ دیوار بزرگ چین به فهرست میراث جهانی یونسکو پیوسته است.
ریشههای دیوار چین
در دورانی بین سالهای ۲۲۱-۴۷۶ قبل از میلاد، مناطق مختلف چین برای به دست گرفتن قدرت بعد از سقوط سلسله «ژو» با هم به جنگ پرداختند. از این میان خاندان «چین» موفق شد تا به قدرت رسیده و نام کشور چین هم از همان سلسله گرفته شده است. «شی هوانگتی» برای استحکام پایههای امپراطوریاش دستور ساخت دیوار بزرگ را داد. هفت منطقهای که به جنگ پرداخته بودند هر کدام دیوار دفاعی خودشان را داشتند اما این دیوارها توسط اولین امپراطور بعد از رسیدن به قدرت تخریب شد. این دیوار در ابتدا مرز بین چین و دشتهای مغولستان را مشخص میکرد. دیوار چین توسط سربازان و مجرمین محکومی از سرتاسر چین ساخته شد که بر خلاف میلشان با تعدادی نگهبان به شمال فرستاده شدند. شی هوانگتی یک حاکم مهربان و سخاوتمند نبود و بیش از صلاح مردم کشور به شکوه و عظمت خودش فکر میکرد. دیوار او برای مردم چین نمادی از غرور ملی و یکپارچگی نبود، بلکه مردم بیشتر آن را جایی برای کار اجباری میدیدند که باید برای امپراطور تا زمان مرگ کار کنند.
دیوار چین و سلسله مینگ
دیوار کنونی که همه آن را به خوبی میشناسند، همان دیوار شی هوانگتی نیست. در حقیقت مقدار اندکی از آن دیوار تا به امروز باقی مانده است. زمانی که سلسله «چین» در سال ۲۰۶ قبل از میلاد سقوط کرد، جنگی داخلی رخ داد. بعد از پایان این جنگ با پیروزی «لیو-بانگ» سلسله «هان» پایه گذاری شده و ساخت دیوار با کارکرد دفاعی همان طور ادامه یافت. تمام سلسلههای بعدی به ساخت و ترمیم دیوار کمک کردند تا نوبت به سلسله مینگ رسید. این خاندان پروژهای عظیم را برای محافظت از کشور در برابر مغولها آغاز کرد. سلسله مینگ دیواری با بیش از ۲۵,۰۰۰ برج مراقبت بزرگ ساخت.
دیوار لیائونینگ
علاوه بر ساخت یک دیوار عظیم، خاندان مینگ مهمترین مرکز کشاورزی خود یعنی استان لیائونینگ را نیز با دیواری دفاعی محصور کرد. این دیوار از سال ۲۰۰۹ آغازگر مشاجرهای بین کشورهای کره شمالی و چین بود که هر کدام میگفتند این دیوار متعلق به کشور آنهاست. این دیوار از هیچ جهت قابل قیاس با دیوار چین نبوده و هرگز هم برای چنین هدفی ساخته نشد. به دور دیوارهای لیائونینگ خندقهایی نیز حفر شد تا از حمله نیروهای دشمن جلوگیری شود.
دیوار چین از کره ماه
تلاشهایی برای حفظ و ترمیم دیوار بزرگ چین صورت میگرفتند اما هیچکدام به اندازه پروژه مرمت سال ۱۹۸۰ منسجم و جدی نبود. در آن سال دیوار به عنوان یک جاذبه گردشگری و منبع درآمد در اولویت کار دولت چین قرار گرفت. بنا به گفته مورخان و مرمتگرانی که محوطه را بررسی کردهاند، تنها ۳۷۲ کیلومتر از دیوار وضعیت پایدار دارد.
باورهای غلط و افسانهای زیادی درباره این دیوار در بین مردم عادی رواج دارد که معروفترین آن شاید این باشد که دیوار چین تنها دست سازه بشری است که از فضا دیده میشود. این امر حقیقت ندارد. این باور از آنجا آغاز شد که مقاله نگاری به نام «هِنری نورمن» بر اساس اینکه انسان میتوانست از زمین برخی دهانههای روی ماه را ببینید این نتیجه را گرفت که پس از روی ماه هم میتوان سازهای به عظمت دیوار چین را دید! بسیاری از مردم فکر میکنند این باور از تحقیقات علمی منجمان و فضانوردان نشات میگیرد اما در حقیقت این باور زمانی منتشر شد که اصلاً هنوز انسان به فضا سفر نکرده بود. دانشمندان امروزی و کسانی که به ماه سفر کردهاند این ادعا را بارها رد کردهاند.
یکی دیگر از باورهای غلط این است که دیوار چین از عجایب هفتگانه باستانی به حساب میآید. اگر مطالعه عمیقتری داشته باشید خواهید دید که عجایب هفتگانه باستانی همه در منطقه مدیترانهای یونان، مصر و ترکیه قرار دارند. هر چند دیوار چین به عنوان یکی از عجایب هفتگانه مدرن انتخاب شده است. این دیوار سالانه بیش از ۴ میلیون بازدیدکننده دارد.
بلیط قطار خرید بلیط قطار قیمت بلیط قطار