زاغ بور پرنده ایرانی
زاغ بور، تنها پرنده بومی ایران بوده و به آن لقب « جواهر کمیاب کویر » دادهاند.
این پرنده دائماً در حال دویدن است. زاغ بور از خانوادهی زاغهای زمینی از پرندگانی است در مناطق بیابانی ایران زیست میکند که میتوان آن را گونهای منحصربه فرد نامید.
بالهای این پرنده با نواری سفید تزئین شده و انتهای آنها سیاهی اعجاب انگیزی دارد که در تلالو خورشید جلای سبز-آبی از خود بازتاب میدهد.
«زاغ بور» این روزها شهرتی جهانی یافته است و بهعلت تلاش یکی از معتبرترین کارشناسان طبیعت ایران، نام این پرنده به «زاغ ایرانی» تغییر کرده و در مجامع غربی با این نام شناخته میشود.
زاغ بور جزو پرندگانی است که مشاهده آن چندان دشوار نیست فقط باید رنج سفر را به خود هموار کرد و به سوی مناطق بیابانی رهسپار شد.
زاغ بور جانوری قلمروطلب
رفتار زاغ بور به راستی غریب است. بیشتر وقت در حال دویدن است. بعضی از آنها با دیدن انسان یا خودرو فرار میکنند و در صورت احساس خطر بیشتر ممکن است پروازی کوتاه و سریع را نیز دستمایه قرار دهند. برخی دیگر ترس چندانی از انسان ندارند، البته این گروه فاصله ایمنی را رعایت میکنند و به فعالیتهای روزمره خود میپردازند، اما زیرچشمی مراقب تمام رفتارهای انسان های پیرامون خود هستند.
زاغ بور مرتب روی زمین راه میرود و با نوک قوی خود دانههایی را از روی زمین جمع میکند، بعضی را میخورد و بعضی دیگر را با خود حمل میکند، چند گام را به سرعت برمیدارد، در سایه قیچی آرام میگیرد و اطراف را وارسی میکند. سپس با کمال احتیاط از نوک خود بهره میگیرد و در زمین چالهای کوچک حفر میکند. دانه را در چاله قرار میدهد و روی آن را میپوشاند. جالب اینکه همه دانهها را یک جا دفن نمیکند، بلکه هر دانه را با فواصل نامعین در یک چاله قرار میدهد. این فعالیت از صبح تا غروب چندین بار تکرار میشود.
هنگام ظهر، اندکی به استراحت میپردازد و دوباره تلاش خود را از سرمیگیرد.
این رفتار زاغ بور بشدت شبیه رفتار سایر اعضای خانواده کلاغهاست، اما برخلاف آنها که اشیای براق را مخفی میکنند همانند مورچهها به ذخیرهسازی غذا میپردازد.
زاغ بور جانوری قلمرو طلب است. وقتی در محدودهای یک جفت از این پرندگان مشاهده شد باید مطمئن بود که به شعاع ۵۰۰ متری نمیتوان زاغ سومی را دید.
وجه تمایز این پرنده با اعضای دیگر خانوادهاش، برخورداری از صدایی دلنشین است. زاغ بور صدایی دلنشین و آهنگین دارد که این ویژگی بر جذابیتش افزوده است. این پرنده زیبای بیابانهای ایران در اردیبهشت ماه جوجهآوری میکند و نر و ماده در پرورش و بزرگ کردن جوجهها همکاری میکنند.
زاغ بور میتواند به عنوان یکی از مهمترین مظاهر طبیعت ایران زمین بیش از پیش به جهانیان معرفی شود و مشتاقان بسیاری را به سوی کویر مرکزی ایران گسیل دارد، اما کارشناسان معدودی این پرنده و ویژگیهای آن را مورد بررسی قرار دادهاند.
جوجهآوری زاغ بور
این پرنده ماه اردیبهشت ۴ تا ۶ تخم میگذارد و لانهاش را پیش از آن روی گیاه قیچ میسازد. لانه حدود ۸۰ سانتیمتر از زمین فاصله دارد و طوری ساخته میشود که دشمنان طبیعی نظیر مار براحتی نتوانند جوجهها را شکار کنند.
با مطالعات پراکندهای که انجام شده نمیتوان دربارهی وضعیت زیستی زاغ بور اظهارنظر قطعی کرد، اما به نظر میرسد خطری جدی نسل آن را تهدید نمیکند به ویژه آنکه اهالی و چوپانان مناطق بیابانی آن را خوش یمن میدانند و لقب خروس گله را به آن دادهاند.
بلیط اتوبوس خرید بلیط اتوبوس قیمت بلیط اتوبوس رزرو بلیط اتوبوس